Wat is Musculoskeletale geneeskunde ?
Musculoskeletale Geneeskunde, voorheen (Ortho)Manuele geneeskunde, is het interdisciplinaire vakgebied van de geneeskunde dat zich richt op onderzoek en behandeling van het bewegingsapparaat, het gewrichtsstelsel, de spieren, banden en pezen. Specifiek voor de musculoskeletale geneeskunde is dat er gekeken wordt naar stoornissen in de beweeglijkheid van de wervelkolom en de ledematen. Het kan gebeuren dat er meerdere gewrichten in de bewegingsketen geblokkeerd zijn en als gevolg hiervan ontstaan pijn- of bewegingsklachten.

Een blokkade van een gewricht is een natuurlijk verschijnsel. Vaak treedt dit op na overbelasting, zoals bijvoorbeeld vertillen of verdraaien, maar het kan ook het gevolg zijn van een verkeerde houding of ongeval.

De meeste blokkades verdwijnen binnen enkele dagen vanzelf en daarmee ook de eventuele klachten. In een aantal gevallen kan een blokkade echter blijven bestaan en op kortere of langere termijn klachten geven. Vaak zijn dat duidelijke en goed te omschrijven pijnklachten in rug, nek, hoofd, armen of benen. Soms zijn het vage klachten zoals tintelingen of een ‘doof’ gevoel. Ook hoofdpijn, duizeligheid, slikklachten en pijn tussen de ribben kunnen het gevolg zijn van zo’n blokkade. Zelfs klachten vanuit inwendige organen kunnen zich uiten in de wervelkolom.

Gezien de brede en verdiepende kijk op de aanwezige klachten door de gespecialiseerde musculoskeletaal arts (arts MSK) kan deze de diverse functiestoornissen en de daaraan gekoppelde bewegingsbeperkingen herkennen en behandelen met specifieke behandeltechnieken ter herstel of bevordering van de beweegfunctie.

Heeft u specifieke vragen over uw klachten, neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Meer achtergrondinformatie vindt u HIER 

fotos2

© 2024 PMG Ruber
Back to top